Почетна > Новости > Преминуо проф. др Драгомир Миличић

Преминуо проф. др Драгомир Миличић

Проф. др Миличић, Драгомир, дип. инж. машинства, редовни професор и академик ИАС. Рођен је 21. новембар 1937., Д. Раковац – Маглај. Средњу техничку школу завршио је у Бањој Луци 1957., а Машински факултет у Београду 1962. Магистрирао је и докторирао на Факултету техничких наука у Новом Саду из области парних котлова. Одбранио је тезу докторског рада под називом „Вредновање утицајних фактора на температуру пламена примјеном модификованог зоналног прорачуна ложишта парних котлова”. Постигао је значајне резултате током свог дугогодишњег рада у енергетској привреди (пројектовање, изградња, пуштање у пробни погон и експлоатација термоенергетских постројења) и у научно-наставном раду на факултетима у Тузли и Бањој Луци.

Први радни ангажман послије студија започео је у фабрици „Натрон” Маглај 1963., а затим од 1969. до 1975. у Термоелектрани Тузла. У Термоелектрани Угљевик је радио од 1975. до 1993. године: на пројектовању, изградњи и увођењу у производњу ТЕ „Угљевик I”, а касније и као генерални директор. Од 1981. поред рада у термоелектрани Угљевик, ангажован је и на Електротехничком факултету у Тузли као наставник, а од 1986. године и као декан факултета. Значајан допринос дао је оснивању Машинског факултета у Тузли. Од 1993. године до 1997. радио у двојном радном односу у „Електропреносу” као Савјетник за развој ЕЕС и на Машинском факултету као наставник. Од 1997. године радио је у дирекцији ЕРС на дужности Директора за развој и инвестиције ЕРС. У заслужену пензију је отишао 2002. године, али је ангажовање наставио на Машинском факултету у Бања Луци и Савезу енергетичара РС.

Био је први предсједник Савеза енергетичара Републике Српске (1997). Дао је значајан допринос у образовању енергетског кадра у РС.

Као аутор или коаутор објавио је 4 монографије, од чега су двије универзитетске националног значаја. Објавио је више од 50 научних и стручних радова у часописима, публикацијама и на научно-стручним скуповима.

Повељом из 2011. године изабран је за иностраног редовног члана Инжењерске академије Србије. Добитник је бројних плакета, награда и признања.

Комеморација ће се одржати 27. 6. 2023. године у 11 сати у амфитеатру Машинског факултета.

Сахрана ће се обавити на Градском гробљу (улица Франца Шуберта 11) 27. 6. 2023. у 13.30 сати.