МАШИНИЈАДА 2017 – ОДЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ НАШИХ СТУДЕНАТА

23.5.2017 | Опште новости

57. традиционално окупљање студената, наставника и сарадника машинских факултета са простора бивше Југославије одржано је од 8. до 13. маја у Будви, у Црној Гори, гдје се окупило 15 машинских факултета и близу 1000 студената машинства током 6 дана трајања манифестације, популарног назива „Машинијада“.

„Машинијада“ је манифестација која је први пут одржана половином прошлог вијека са једним циљем- да окупи и повеже студенте, наставнике и сараднике сличних афинитета у циљу унапређења међусобне комуникације, сарадње и другог.

На позив Заједнице организација студената машинства, студенти Машинског факултета Универзитета у Бањој Луци су у периоду од 8. до 13. Маја узели учешће на 57. Машинијади у Будви. Делегација студената са нашег Факултета отпутовала је на Машинијаду као најорганизованија и најбројнија од када наши студенти учествују на овој манифестацији. Одлазак и учешће наших студената организовала је Студентска организација Машинског факултета (СТОРМ) уз несебичну помоћ руководства Машинског факултета и других пријатеља Студентске организације. Делегација са Машинског факултета у Бањој Луци на 57. Машинијади бројала је 96 студената, 1 професора и 3 асистента. У два аутобуса наши студенти, наставници и сарадници упутили су се ка Будви, на 57. Машинијаду.

Дух Машинијада посебан је због турнира у спорту и знању, који пружају посебан осјећај и сјај Машинијади. Студенти се такмиче на турниру знања који обухвата 7 предмета и то: математика 1, математика 2, механика 2, отпорност материјала, механика флуида, термодинамика и машински елементи.

Наш Факултет имао је такмичаре за све предмете на турниру знања. Прије Машинијаде наши студенти су у сарадњи са предметним наставницима и сарадницима вриједно радили на адекватној припреми за такмичење у знању о чему свједоче и постигнути успјеси. Након дуго времена наш Факултет освојио је двије медаље из знања. Прву медаљу нашем Факултету донијели су студенти Зоран Граховац и Предраг Благојевић из Механике флуида. Машински факултет у Бањој Луци заузео је друго мјесто, са само малим заостатком за првопласираним Машинским факултетом у Сарајеву. Другу медаљу из знања донијели су студенти Рада Ковач и Никола Бабић из Машинских елемената. Наш факултет заузео је треће мјесто из Машинских елемената. У осталим предметима наши студенти показали су знање вриједно пажње, те се на основу постигнутих резултата наш Факултет пласирао међу првих пет факултета на турниру знања од укупно 15 факултета који су се такмичили.

Успјех који су остварили наши студенти на Машинијади показатељ је конкурентности знања које се стиче на Машинском факултет у Бањој Луци, али такође и производ вриједног рада студената, наставника и сарадника током припреме за такмичење у знању. Велика захвалност иде свим наставницима и сарадницима који су активно учествовали у припреми овогодишње Машинијаде. Посебно треба истаћи залагање проф. др Зоране Танасић, продекана за наставу, вишег асистента Саше Лалоша, вишег асистента Бојана Кнежевића и асистента Иване Савковић који су заједно са нашим студентима учествовали на 57. Машинијади.

Турнир у спорту незаобилазан је дио Машинијаде, наш Факултет такмичио се у свим спортовима у мушкој конкуренцији, а у женској конкуренцији имали смо представнике у одбојци, фудбалу, шаху и стоном тенису. Прво злато донијели су наши шахисти, гдје су у јакој конкуренцији успјели да освоје прво злато за наш Факултет на 57. Машинијади. Маестрална партија одиграна је у финалу, гдје је у посљедњој секунди ријешен побједник. Друго злато резултат је одличне игре наше женске одбојкашке екипе. У финалу су биле боље од Ниша (2:1) у једној од најзанимљивијих утакмица. Велику подршку су имале са трибина гдје су се нашим колегама прикључиле и колеге из Источног Сарајева и заједно бодрили одбојкашице до побједе. Мушка одбојкашка екипа донијела је нашем Факултету трећу медаљу у спорту. Освојено је треће мјесто. Кошаркаши, одбојкаши, рукометаши и стоно-тенисери су успјели да дођу до полу-финала. Недостајало је мало спортске среће да се вратимо са више пехара.
Дух Машинијаде и смисао ове манифестације могао се видјети на сваком кораку, без обзира на различитости средина из којих долазе студенти, наставници и сарадници 15 машинских факултета уживали су у проведеном времену, такмичили се на фер и коректан начин, те заједно прослављали успјехе. Након много година Машинијадом је одјекивало – Бања Лука. Сигурно је то, да смо се на Машинијаду вратили на велика врата. На затварању Машинијаде, приликом прозивке свих факултета-учесника једина је Бања Лука добила овације од свих факултета које су трајале неколико минута. Овакав гест других факултета довољно говори какви смо били. Једно велико искуство и доживљај који ће се памтити до краја живота. Успјели смо да из Бања Луке по први пут одемо са два аутобуса на Машинијаду, саскоро 100 студената и зато смо се вратили као шампиони.

Наш Факултет награђен је другим мјестом у конкуренцији најбоље организованости на Машинијади, што је једно велико признање за Машински факултет и Студентску организацију Машинског факултета.
Велику захвалност дугујемо руководству нашег Факултета које је препознало важност учешћа на 57. Машинијади, те професорима и асистентима на несебичној подршци. Машински факултет је дао немјерљив допринос одласку и учешћу наших студента.

Овом приликом захвалност исказујемо и спонзорима:

Лебурић комерцу и Фортуна маркети (www.leburickomerc.com)
PMP Јелшинград ФМГ а.д. (www.privredagradiska.com/lat/object/o43)
MAHLE Letrika Laktaši d.o.o. (http://www.mahle.com/mahle/en/about-mahle/locations/2197-2.jsp)
Студентски центар „Никола Тесла“ у Бањој Луци
Мото грас – нове машине за одржавање травнатих подлога +387 51 460 420 (www.motograss.net)
Превентива – заштита на раду, против пожарна заштита и екологија (www.preventiva.eu)
Општина Градишка
Ноћни клуб „Кристал“ (www.facebook.com/NightClubCristalBL/?rf=227632143914012)

Захвалност дугујемо Студентском позоришту Бања Лука које је наше студенте – учеснике Машинијаде приликом повратка у Бања Луку угостило у Студентском позоришту, гдје су наши студенти имали прилику гледати вишеструко награђивану представу „Прљави веш“, редитеља Александра Пејаковића.

Само дио атмосфере са 57. Машинијаде ухваћен објективом погледајте у галерији.

Студентска организација Машинског факултета

Контакт

  • Универзитет у Бањој Луци
  • Војводе Степе Степановића 71
  • 78000 Бања Лука
  • Република Српска
  • Босна и Херцеговина

 

  • Централа: + 387 (0)51 433 000
  • Факс: + 387 (0)51 465 085
  • Студентска служба: + 387 (0)51 433 030

Друштвене мреже

Пронађите Факултет на друштвеним мрежама