Почетна > Новости > Позив на радионицу „Будућност свима приступачна”

Позив на радионицу „Будућност свима приступачна”

Позивамо студенте Машинског факултета да учествују на радионици која ће бити организована у уторак, 28. 12. 2021. године у термину од 12.15 часова у амфитеатру Машинског факултета. 

Радионицу организујемо с циљем да мотивишемо студенте да као будући инжењери у свом раду допринесу изградњи приступачнијег окружења за особе са инвалидитетом.

У нашем окружењу бројне су баријере пред особама са инвалидитетом. Оне се огледају како у неприступачним архитектонским и грађевинским рјешењима (степенице на улазима бројних институција без могућности избора косе равни или лифта за улазак у зграде, јавне површине без косих равни), тако и у информационим рјешењима (важне информације за све грађане истакнуте само у писаној форми без могућности да се добију у говорном облику и сл.). Разлог за то је што неке претходне генерације нису имале свијест о другачијем начину свакодневног живота људи.

Стога је ова радионица намијењена онима који данас стичу знања и вјештине које ће сутра користити у свом професионалном раду и који тек улазе у професију да стекну ширу слику о томе да ће све што је изграђено и направљено употребљавати људи који имају различите способности – ону слику која се често не добија кроз студирање и предмете на факултетима.

Радионица је првенствено намијењена старијим студентима, али су и сви други добродошли. Одржаће се (уживо/online) у трајању од око 45 минута. Радионицу ће водити саме особе са инвалидитетом како би „из прве руке” представили баријере и рјешења пред којима се често налазе у свакодневном животу.

Позивамо вас да се придружите и проширите своје видике како бисте професионалне изазове у будућности рјешавали на корист свих нас.