Почетна > Новости > Обиљежавање јубиларне 50. годишњице успјешног рада и постојања Машинског факултета

Обиљежавање јубиларне 50. годишњице успјешног рада и постојања Машинског факултета

Машински факултет Бањалука основан је 1971. године као самостална високошколска установа у тадашњој држави. Кроз посљедњих пет деценија Машински факултет је образовао 305 инжењера, 1642 дипломиранa инжењера према студијским програмима од 10 семестара и 318 дипломираних инжењера по Болоњском процесу, затим 57 магистра техничких наука, те 45 доктора техничких наука. Поменути кадар је оставио немјерљив допринос у раду и опстанку како привредних, тако и друштвених установа широм бивше државе, као и у данашњем времену. Поред тога, Машински факултет је у претходном периоду имао значају улогу као институција подршке и покретач развоја у изузетно снажном металопрерађивачком сектору регије.

Данас Машински факултет Бањалука представља савремену високошколску установу на којој се изводи дипломска, постдипломска и настава из докторских студија на принципима Болоњске декларације.  У овим изазовним временима узрокованим појавом пандемије Ковид – 19 вируса, Машински факултет је први факултет који је могао и знао одговорити изазовима успјешног извођења он-лине наставе. Факултет врши образовање инжењерског кадра на пет студијских програма основних академских студија, и то: Производно машинство, Енергетско и саобраћајно машинство, Мехатроника, Индустријско инжењерство и Заштита на раду. Организациона структура Факултета, поред руководства, састоји се од 10 Катедри, 14 Лабораторија и Центра за подршку привреди.

Машински факултет је посебно поносан на успостављање Центра за подршку привреди који остварује сарадњу са привредним субјектима доминантно кроз пружање услуга акредитованих лабораторија, извођења стручних обука и реализацијом стручних пројеката.

Ипак највећу снагу Машинског факултета чине наши запослени, како у извођењу научно-наставних активности, тако и административних и помоћних активности, на које смо увијек били и јесмо поносни.

Поводом обиљежавања 50. годишњице успјешног рада и постојања, на Машинском факултету ће се 11. новембра 2021. године одржати свечана академија, која ће се састојати од два догађаја:

Радујемо се што са Вама можемо подијелити ове свечане тренутке поводом обиљежавања јубиларне годишњице успјешног рада и постојања Машинског факултета.

 

Руководство Машинског факултета